Maas Night Talker MA-1000 modifiointi

GZT:n ohje Maas Night Talker MA-1000:n modifiointiin (120 kanavaa ja 10W lähetysteho + FM-Deviaation nosto)

Huomaa! Nämä modifikaatiot omalla vastuulla! Näiden modifikaatioiden jälkeen CB-Puhelimesi on lainvastainen!

Modifiointi on hyvin yksinkertainen eikä vaadi varsinaisia rakennemuutoksia ollenkaan. MA-1000 Night Talkerin modifiointi 120-kanavaiseksi onnistuu helpolla jumpperin siirrolla.

Täysikokoiset kuvat näet klikkaamalla.

Jumpperin siirto

Säätöpisteet ja jumpperin sijainti

Paikallistetaan koneen levyltä jumpperi kuvan mukaisesti ja siirretään jumpperia asennosta A asentoon B (katso kuvat)
Tämän muutoksen jälkeen band-näppäin on toiminnassa ja kanavia löytyy normaalien kanavien lisäksi 40 kanavaa alle ja 40 kanavaa yli normaalin. Normaali CB-kanavat ovat toiminnassa kun band-kytkin on asennossa ”M” eli Mid.

Jumpperi normaali 40 ch asennossa
Jumpperi 120 ch asennossa

10W lähetysteho

Lähetystehon nosto onnistuu säätämällä trimmeriä VR14 (katso ylempänä olevasta isosta kuvasta trimmerin sijainti). 10W lähetysteho saavutetaan säätämällä tämä trimmeri ”tappiin” saakka. (Tätä säätäessä olisi suotavaa käyttää apuvälineenä luotettavaa tehomittaria.) Kannattaa myös huomioida että kivi lämpenee lähettäessä huomattavasti normaalia enemmän ja näinollen lähetyskiven käyttöikä lyhenee. Lisäjäähdytys siis on suositeltavaa. Mittauksiemme mukaan 6,5W lähetysteholla kiven lämpötila 2 minuutin FM-kantoaallon lähetyksen jälkeen oli noin 35 celsiusastetta kun taas 10W lähetysteholla saman lähetysajan jälkeen lämpötilaksi saatiin noin 50 celsiusastetta.

Koneessa on lähetystransistorina 2SC1969. Datasheet löytyy klikkaamalla tästä.

Tehoa voi nostaa trimmeristä VR14
Kiven lämpö 2 minuutin lähetyksen jälkeen 10W teholla

FM-deviaation nosto

FM-deviaatio oli melko alhainen tehdas-asetuksilla. Ääni vasta-asemien mukaan hiljainen ja mittaustuloksissa saimme huippulukemiksi ~0,5-1kHz. FM-deviaatiota voi nostaa säätämällä trimmeriä VR5. (Tätä säätäessä olisi suotavaa käyttää deviaatiotasoa näyttävää mittaria.)
Nostimme deviaatiota aluksi reilusti ylös, mittarin mukaan huipuissa 3kHz, tämän jälkeen lähiasemalta saatu kommentti oli hyvä mutta kauempaa oleva asema kehui äänen menevän rikki. Tiputimme siis hieman ja mittauksen mukaan deviaatio hyppi 1,5-2kHz paikkeilla huipuissaan. Tämän jälkeen ääni oli kauemmaskin hyvä kuunnella eikä säröä ollut havaittavissa.

Deviaatiota säädetään trimmeristä VR5

Lisää kuvia koneen sisuskaluista ja modifioinnista yms. löytyy täältä!

- Erikoiskiitos Terolle ”Jepsjeps” kenen laitetta säädettäessä tämä ohje kuvattiin :)