Mocoma 59 lisäkanavat (GZT)

Itselleni ja muutamalle kaverille on tullut tehtyä 59 Mocoman kanavalaajennuksia ja otettua kuvia operaatiosta niin päätin kirjoittaa tämän pienimuotoisen ohjeen tämän työn suorittamiseen. Ohjeen seuraaminen ja sen toteuttaminen omalla vastuulla!

Tarvittavat osat:

Irroita pieni printti jolla LOC/DX- jne kytkimet sijaitsevat. Juota irti harmaa ja ruskea johto. Irroita vastus R401 ja juota sen tilalle hyppylanka. Tämän jälkeen juotetaan irroittamasi johdot yhteen ja niiden päähän R401 paikasta irroittamasi 47-52K vastus. Vastuksen toiseenpäähän juotetaan johto joka taas juotetaan koneen maahan (esim. suoraan virtaliittimen − kohtaan). Nyt kone on pysyvästi DX-tilassa.

Klikkaa nähdäksesi täysikokoiset kuvat

Seuraavana työvaiheena valmistellaan DX/LOC-kytkin yläkanavien valintaan. Katkaise keskimmäiset tinasillat/foliot kuvan mukaisesti ja juota nastoista keskimmäinen ja etulevyn puoleinen yhteen. Varo lämmittämästä jalkoja liikaa jos käytössäsi on tehokas juotin, muovisisustainen liitin ottaa itseensä suhteellisen helposti… Kun nämä työvaiheet on suoritettu, tarkista yleismittarilla poistamasi tinasillat ettei ne jää yhteen. OK? Juota irroitamasi vastuksen R402 etunaaman puoleiseen reikään johto (tällä maadoitetaan PLL-piirin 7-jalka). Nyt voit kiinnittää kytkimet sisältävän printin takaisin koneen etuosaan.


Seuraavaksi juotetaan koneen pääprintin juotospuolelle 3 diodia anodipää piirilevyn nastoihin päin ja 1 vastus. Diodit tulevat vastusten R129, R130 ja R131 juotostäpliin (kts. printin toiselta puolelta & kuva), 39K vastus juotetaan vastuksen 132 juotostäplään (koneen takapään puoleiset juotostäplät, ei näytön puoleiset).


Tämän jälkeen juotetaan R129 ja 130 vastuksilta tulevat diodit ja PLL-piirin 7 jalkaan menevä johto NPN-transistorin emitterin. Samaan pisteeseen juotetaan myös DX/LOC-kytkimelle menevä johto. R131 vastukseen juotetulle diodille menevä johto juotetaan transistorin kollektoriin ja R132 vastukselle menevän 39K vastuksen johto transistorin kantaan. Nyt modifikaatio pitäisi olla valmis ja DX/LOC-nappi pohjassa 11 kanava vaihtua kanavaksi 31 ja näkyä myös näytössä.

+10kHz hyppy ANL-kytkimeen (eli pääsy kanavalle 40 ja A-kanaville)

Juota hyppylangan J16 kylkeen diodi siten, että anodipuoli diodia (diodissa on katodipuolella viiva) tulee hyppylankaan. J16 löytyy aivan referenssikiteen X1 (10.240 MHz) vierestä. Diodiksi kelpaa melkein mikä tahansa germanium piensignaalidiodi (samanlainen kuin D23 on), jonka kynnysjännite on noin 0,2 volttia. Juota kytkinlevystä toinen ANL-kytkimen johdoista irti pisteestä 2. Yleensä johdon väri on keltainen, mutta saattaa vaihdella tapauskohtaisesti. Jos tahdot ANL:n päälle, juota irroittamasi piuhan pää maahan (esim. nasta 1:n juotospuolelle). Juota diodin katodipuoli pisteeseen 2. Nyt ANL-kytkimen pitäisi toimia +10kHz kytkimenä.

Modikset ja ohje tehty Radiohullujen 59ss ohjetta mukaillen…

Mocoma 59 lisäkanavat (artikkeli lisätty 16.8.2011, viimeisin päivitys 25.3.2013)