Puoliaaltodipoli – yksinkertainen ja varmasti toimiva antenniratkaisu

MRP:n ohje puoliaaltodipolin tekoon

Yksi helpoimmista antenneista rakentaa on perinteinen puoliaaltodipoli. Nimensä mukaisesti antenni on noin puolet käytettävän taajuuden aallonmitasta. Puoliaaltodipoli koostuu kahdesta ¼-aallon mittaisesta elementistä.

Puoliaaltodipolin elementtien mitan voi laskea seuraavalla kaavalla: 300 / MHz / 4 x V (V=käytettävän elementtimateriaalin nopeuskerroin). Tämän kaavan tulos on ¼-aallon elementin mitta.

Esimerkiksi: Tehtäessä puoliaaltodipolia taajuudelle 27.315 MHz (LA-kanava 31) yhden viiksen mitta käytettäessä ML-sähkökaapelia on: 300 / 27.315 / 4 x 0.95 = 2.61
Keskipisteestä lähtevien elementtien pituus on siis 2,61 metriä ja antennin kokonaispituus 5,22 metriä.

Viiksen mitaksi tulee siis 2,61 metriä. Suosittelen kuitenkin jättämään hieman viritysvaraa molempiin elementteihin, esim. 10 cm ylimääräistä mistä lyhentämällä voi etsiä ihanne SWR-arvon.

Dipolin keskipisteen voi toteuttaa monella tavalla. Monet alan liikkeet myyvät valmiita keskipaloja missä on UHF-liitin ja vedonpoistot yms. mutta nämä ovat melko kalliita. Keskipiste on helppo tehdä itse esimerkiksi 4~5mm paksusta pleksistä. Sopivan kokoiseen pleksipalaan porataan keskelle reikä UHF-liittimelle ja reunoille reiät elementtejä varten.

Johtimet pujotetaan reunan reiistä läpi jonka jälkeen johtimien päät käännetään takaisinpäin kaksinkerroin ja lukitaan paikoilleen vaijerilukolla jättäen tarpeeksi vapaata johdinta UHF-runkoliittimeen kiinnitystä varten (katso kuvat sivun lopussa).

Toinen johdin juotetaan UHF-liittimen keskinapaan ja toinen kiinnitetään esim. abiko-liittimellä UHF-runkoliittimen kiinnitysruuvin alle. Johtimien päihin on myös suositeltavaa laittaa eristeet joiksi käy esim. samaisesta pleksistä leikatut palaset joissa on molemmissä päissä reikä, toinen johtimelle ja toinen kiinnitysnarulle. Huomioithan dipolia mitoittaessasi viiksien kiinnityskohtien taitokseen kuluvan johtimen, dipolin elementin pituus määräytyy elementin loppupäästä siihen kohtaan missä se on kiinnitetty UHF-liittimeen. Johtimen taittaminen kiinnityskohdissa ei vaikuta antennin sähköiseen mittaan.

Alla kuva dipolin säteilykuviosta kun dipoli on ripustettu päistä vaaka-asentoon

Dipolin voi myös asentaa ”Inverted-V” asentoon jolloin keskikohta nostetaan ylös ja viiksien alapäät ovat viistossa alaspäin. Tällöin dipolin suuntakuvio on hieman pyöreämpi verrattuna vaaka-asennossa olevaan antenniin. Inverted-V ripustuksessa viiksien keskinäinen kulma täytyy olla vähintään 90 astetta.

Inverted-V
Sloper
Vertikaali


Dipolin voi toki asentaa myös pystyasentoon tai ”sloperiksi”.

Jos tavoittelee paikalliskusoja LA:lla, kannattaa dipoli asentaa pystyasentoon.


Muutama esimerkkikuva rakentamani dipolin rakenteista…


Lopuksi vielä suojasin UHF-liittimen takapuolen kuumaliimalla.

Mahtaako kestää suomen sääoloissa? …se jää nähtäväksi.

Laske dipolin mitta muulle taajuudelle (nopeuskerroin 0.95)

Taajuus (MHz) esim. 27.185

Aallonmitta: metriä
Puoliaalto (koko dipolin pituus): metriä
Varttiaalto (dipolin viiksen pituus): metriä