QSL-korttien täyttö

Auringon aktiivisuus on jälleen nousussa ja CB-bandilla alkaa saamaan ulkomaan QSOja mukavasti. Maailmassa on suuri määrä 11m DX-kerhoja jotka myyvät jäsenilleen eri korttimalleja ja jos tarvitsee isomman määrän kortteja niin QSL-korttien painatus ulkomaisissa painotaloissa on nykyään halpaa. Tässä on lyhyt katsaus QSL-korttien täyttöön.

FL ja AD-kerhon QSL-korttien kentät
QSL-korttien täyttö
QSL-kortin kenttäTäytettävä tieto
Vasta-aseman kutsu — esim. 317XX001
Op., OperatorVasta-aseman operaattorinimi eli etunimi
UTC-ajan mukainen päivämäärä, joskus tämä on eri kuin pvm Suomen ajassa
UTC-aika — Kesällä UTC on kolme tuntia Suomen kesäaikaa jäljessä, kun ollaan normaali eli talviajassa UTC on kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä. Puolen yön jälkeen kun päivä on vaihtunut on tilanne jolloin UTC on edellisen päivän puolella, tällöin myös yllämainittu UTC-ajan mukainen päivämäärä on siis eri kuin Suomen ajassa.
Taajuus, tässä tapauksessa kenttään täytettäisiin 27. Yleensä korteissa on tilaa koko taajuuden täyttöön esim. 27.315, joissain korteissa saattaa olla mahdollisuus täyttää myös pelkkä kanavanumero kun puhutaan yhteyksistä LA-kanavilla. Jos kortissa on vain band-kenttä, täytetään siihen 11m.
2-way, Mode — käytetty mode FM tai SSB
RS-raportti* (T:tä eli tonea ei täytetä kuin sähkötysyhteyksissä).
Riippuen kortista täytetään muodossa 59 tai 5/9, tässä tapauksessa 59. Aurora yhteyksissä voit T:n kohtaan täyttää A:n esim. 46A myös puheyhteyksissä.
Remarks, kommentit — paikka vapaalle tekstille.
PSE QSL/TNX QSLPSE QSL = Please QSL = Lähetä QSL-kortti — TNX QSL = Thanks QSL = Kiitos QSL-kortistasi (Ruksi asianmukaisesti sen mukaan oletko jo saanut vasta-asemalta kortin vai odotatko korttia takaisin.)

Vaadittavat tiedot

Kortista tulee vähintään selvitä vasta-aseman kutsu, yhteydenpito päivämäärä ja aika sekä kanava/taajuus ja RS-raportti.

Kortissa saattaa olla myös paikka oman osoitteen täyttämistä varten. Joissain korteissa on mahdollista täyttää enemmänkin tietoja.
Tällaisia voivat olla esimerkiksi: TRCVR, RXTX tai RTX = Käytetty radiolaite, Antenna/ANT = Antenni, Power/PWR = Käytetty lähetysteho, WX = Sää.

*RST-järjestelmän RS-osuus

R = Readability = luettavuus

 1. ei luettavissa
 2. tuskin luettavissa
 3. vaikeasti luettavissa
 4. vaikeuksitta luettavissa
 5. erinomaisesti luettavissa

S = Signal strenght = voimakkuus

 1. tuskin kuultavissa
 2. hyvin heikko
 3. heikko
 4. välttävä
 5. tyydyttävä
 6. hyvä
 7. kohtalaisen voimakas
 8. voimakas
 9. erittäin voimakas

Yleensä CB-bandilla ulkomaiset asemat antavat R:n korvakuulolta ja katsovat signaalin radion signaalimittarista. Jos haluat antaa oikeaoppisen raportin annat myös S:n korvakuulolta, jokaisella S:n numerolla on merkitys kuten edeltä selviää.

Kun lähetät QSL-kortin kannattaa kirjeeseen merkitä takapuolelle oma eli lähettäjän osoite selkeästi. Tällöin jos osoitteessa on virhe ja kirje ei löydä perille kyseisen maan postitoimisto yleensä palauttaa sen lähettäjälle.