LA-harrasteeseen liittyvää sanastoa

Joitain yleisesti käytettyjä LA-harrasteeseen liittyviä termejä
73Parhaat terveiset
88Suukkoja ja rakkautta
2m vaakaNukkumassa — ”menen kahden metrin vaakaan” = menen nukkumaan
600 ohminenLankapuhelin
AallonpituusAntennista lähtevän sähkömagneettisen aallon yhden kokonaisen jakson pituus. Aallonpituus 27 MHz:n alueella on noin 11 metriä. Aallonpituudella on merkitystä antenneja mitoitettaessa. Aallonpituus tyhjiössä voidaan laskea kaavalla 300/Taajuus(MHz) jolloin saadaan vastaukseksi aallonpituus metreinä. Antenneja mitoitettaessa huomioon pitää ottaa myös käytetyn antennimateriaalin nopeuskerroin.
AlakanavatKanavat 1–22 (mukaanlukien 11A)
AlipäästösuodinAlipäästösuotimen tehtävänä on päästää läpi tietyn rajataajuuden alapuolella olevat taajuudet normaalisti sekä vaimentaa voimakkaasti tämän rajataajuuden yläpuolella olevia taajuuksia. CB-käyttöön myydään erillisiä antennikaapelin väliin kytkettäviä alipäästösuotimia. Tällainen alipäästösuodin voi olla hyödyllinen linukkaa käytettäessä. Näissä HF:lle tarkoitetuissa antennikaapelin väliin kytkettävissä suotimissa rajataajuus on 30 MHz.
Antennin syöttöimpedanssiAntennin syöttöimpedanssi on sen vaihtovirtavastus resonanssitaajuudella. Siirryttäessä sivuun resonanssitaajuudelta on mukana myös induktiivista ja kapasitiivista reaktanssia.
AuroraRadioaurora, revontuliin liittyvä radiokeli. Revontuliheijastuman kautta tulevien asemien puhe kuullostaa usein puuroutuneelta johtuen siitä että revontuliheijastumassa heijastavia kohtia on useita ja nämä ovat lisäksi jatkuvasti liikkeessä. Toimiva yhteysmuoto kun käytössä on SSB-lähetelaji. FM:llä puhe on yleisesti ottaen turhan puuroutunutta luettavaksi. Radioauroran kautta yhteyksiä pidettäessä antennit suunnataan yleensä suunnilleen pohjoiseen.
11m operaattorien keskuudessa suosittu kelimuoto joka mahdollistaa yhteyksiä muihin pohjois-eurooppalaisiin asemiin. SSB-laitteiden käytön yleistyttyä perus LA-harrastajien keskuudessa on aurorasta tullut suosittu kelimuoto myös kotimaanyhteyksissä LA-kanavilla.
BandiTaajuusalue, esim. CB-bandi (26.965–27.405 MHz)
BreikkiKun halutaan osallistua jollain kanavalla muiden asemien välillä meneillään olevaan keskusteluun, voidaan huutaa ”Breikki” ja odotella lupaa osallistua kusoiluun.
BulletiiniYleinen tiedotus. Esim. Jotkin LA-kerhot saattavat pitää tällaisia lähetyksiä, joissa voidaan tiedottaa vaikka kerhon tulevista tapahtumista ja käsitellä muita kuulijoita kiinnostavia asioita.
CTCSSContinuous Tone Coded Squelch System
Aliäänet ovat tuttuja mm. PMR446-puhelimista. Kun aliäänet ovat käytössä radion kohinasalpa aukeaa vain kun lähete tulee asemalta jolla on sama aliääni käytössä. CB-puhelimissa aliäänet ovat uusi asia. Aliäänillä varustettuja CB-puhelimia ovat tällä hetkellä ainakin Albrechtin AE6690, Team Roadcom FS, TTI TCB-1100 sekä Zodiac Team 27 Orange.
DeviaatioTaajuuden poikkeama keskitaajuudesta. FM:llä tiedon siirto tapahtuu niin että moduloiva signaali muuttaa lähetystaajuutta.
DigimodeYhteisnimitys digitaalisille lähetelajeille joiden lähettämiseen ja vastaanottoon käytetään tietokonetta kytkettynä radioon.
DipoliDipoli sanana tarkoittaa kaksinapaista. Dipoli on antenni jossa johdin (johto, putki tms.) on katkaistu jostain kohtaa ja koaksiaalikaapelin keskijohdin on kytketty toiseen näistä johtimista ja vaippa toiseen. Puoliaaltodipolin tapauksessa syöttö tapahtuu kahden yhtä pitkän (¼-aaltoa) johtimen keskeltä. Dipolia käytetään syöttöelementtinä mm. Yagi-antennissa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Dipoliantenni, puoliaaltodipoli CB:lle: puoliaaltodipoli
ElementitSuunta-antennin säteilijä, heijastaja ja suuntaaja(t). Puhutaan esim. 4 elementtisestä Yagista.
eQSO eQSO mahdollistaa keskustelun useiden käyttäjien kesken Internetin välityksellä VoIP-teknologiaa hyväksikäyttäen. Keskustelu tapahtuu tietokoneelta eQSO-asiakasohjelmaa käyttäen. eQSO-järjestelmässä on mukana myös radiolinkkejä joiden avulla järjelmässä pääsee keskustelemaan CB- tai PMR446-puhelimen välityksellä niillä paikkakunnilla joilta löytyy radiolinkki joka on kytketty eQSO-järjestelmään. Radiolinkin voi laittaa pystyyn kuka tahansa.
Suomen eQSO-serveri | eQSO-ohjelman sivut
Etu-takasuhde Suhde suunta-antennin eteenpäin ja taaksepäin säteilevän tehon välillä. Esimerkiksi dipoliantennin etu-takasuhde on 1.
Gaini, GeiniGain eli vahvistus
Gamma-sovitus, Gamma-syöttö Sovitusjärjestelmä jota käytetään antennien syöttöelementtien kanssa jotta syöttökaapeli saadaan sovitettua antenniin. Se koostuu säädettävästä tikusta joka on kiinnitetty lähelle syöttöelementtiä rinnan sen kanssa lähellä syöttöpistettä.
HeijastajaParasiittinen antennielementti tai metallirakennelma joka on syöttöelementin takapuolella parantamassa suuntaavuutta eteenpäin.
”Imuri”, preampVastaanottovahvistin
KapulaLA-käsipuhelin
Keli, radiokeliKun radioaaltojen etenemisolosuhteet ovat sellaiset että kanavilla kuuluu liikennettä esimerkiksi muualta Euroopasta tai kauempaa Suomesta on kanavilla keliä.
Keppi, tikkuYmpärisäteilevä pystyantenni (esim. ½-aallon antenni)
Knippu, tuplausKaksi asemaa lähettävät vahingossa samaan aikaan, jolloin kuunteleva asema ei saa kunnolla molemmista selvää.
Koaksiaalikaapeli, ”Koksu”, ”Koksi”LA-puhelimelta antennille menevä antennikaapeli eli syöttöjohto. Puhuttaessa ohuesta kaapelista tarkoitetaan yleensä RG-58 kaapelia kun taas puhuttaessa paksusta kaapelista RG-213:sta.
KohinasalpaKs. Squelssi
Konna, 10-10Asema joka vain kuuntelee, eikä osallistu itse QSOiluun. (Ks. myös 10-koodit)
KopittaaEngl. kiel. sanasta copy, kuulla toista asemaa.
KusoiluYhteyksien pito — sanonta tulee radioyhteyttä tarkoittavasta Q-koodista QSO (Ks. myös Q-koodit.)
Kuuma karvaKoaksiaalikaapelin keskijohdin
KääntömoottoriSuunta-antennin mastoputkessa käytettävä sähkömoottori jolla antennia saadaan käännettyä.
LambdaKs. Aallonpituus (λ)
LinukkaLineaarinen vahvistin, lähetysvahvistin
Looppi, luuppiLooppi on suljettu antennityyppi joka voi olla esim. ympyrän, neliön, tai kolmion (delta-looppi) muotoinen ja yleensä se on täyden aallon mittainen. Quadissa (suunta-antenni) syöttöelementti ja parasiittiset elementit ovat looppeja.
Katso myös: SHOCKERin radiosivut, tee-se-itse, luupit
Lyhyt skippi, Sporadinen e, esUsein kesäkuukausina (touko-heinäkuu) ja vuoden vaihteen molemmin puolin esiintyvä eurooppakeli. Kelin aikana suuret signaalin vaihtelut ovat monasti yleisiä, asema voi hetken kuulua todella voimakkaalla signaalilla ja kadota taas hetken päästä lähes kuulumattomiin.
Matcheri, TuneriAntenninviritin — Sovittaa epävireessä olevan antennin radioon niin että sitä voidaan käyttää huonoista SWR:istä huolimatta. Yleensä tarpeeton LA-käytössä, koska antennit pyritään virittämään SWR-mittaria apuna käyttäen ja yleensä ne toimivat pienin SWR-lukemin koko LA-kanavien alueella.
MobileasemaLA-asema ajoneuvossa
NokkakusoTapaaminen kasvotusten
NopeuskerroinRadioaalto etenee väliaineessa hitaammin kuin vapaassa avaruudessa. Nopeuskertoimella on merkitystä antenneja mitoitettaessa sekä erityistapauksissa (sovituskaapelit) koaksiaalikaapelin pituutta laskiessa.
PakettiradioPakettiradio on yhteyksienpitoa tietokoneelta tietokoneelle LA-puhelimen välityksellä. Tähän tarvitaan tietokone, TNC tai modeemi sekä LA-laitteisto. Pakettiradio mahdollistaa kirjoittelun vasta-asemien kanssa näppäimistöltä näppäimistölle kun yhteys on muodostettu. Myös pienikokoisten tiedostojen siirto on mahdollista asemalta toiselle.
Lisää tietoa pakettiradiosta löydät osoitteesta http://netikka.net/fin6tr
PintakeliTropo, paikalliskeli — Keli jolloin aseman normaali kuuluvuusalueella olevat asemat tulevat voimakkaammallla signaalilla kuin normaalisti ja yhteyksiä saattaa muodostua myös hieman normaali kuuluvuusaluetta pidemmälle.
Pitkä vitonen11 metrin kutsutaajuus (27.555 MHz, USB)
PohjatNormaalia suurempi pohjakohinan taso joka näkyy signaalimittarissa tai ulkomaankelin aikaan useiden eurooppalaisten asemien aiheuttama jatkuva korkea signaalitaso.
PolarisaatioPysty eli vertikaaliantennista lähtee pystypolaroitu radioaalto, vaaka-antennista kuten esim. vaakassa olevasta dipolista tai Yagista taasen lähtee vaakapolaroitu radioaalto. Yleensä antennin ulkonäöstä jo näkee mikä polarisaatio on kyseessä, pystyssä olevasta ½-aallon antennista tai pystyssä olevasta Yagista lähtee pystypolaroitu aalto. Quad-antenneissa syöttöpisteen sijoituspaikka määrää polarisaation. Yhteys syntyy parhaiten kun molemmilla asemilla on samassa polarisaatiossa oleva antenni. Ulkomaan- ja kotimaankeleillä tällä ei ole suurta merkitystä koska polarisaatio kääntyilee heijastuessaan ionosfääristä.
Puluntappaja¼-aallon täyspitkä ajoneuvoantenni
Pyörittää rumpuaSelata kanavia ja etsiä liikennettä
QSB, ”Feidaus”Vasta-aseman signaalinvoimakkuuden vaihtelu. Ilmiötä havaitaan mm. radiokelien sekä liikkuvien pieniantennisten mobileasemien yhteydessä.
QSL-korttiPidempien yhteyksien vahvistamiseksi vasta-asemalle lähetettävä kortti, joka sisältää tiedot yhteydenpitoajasta, aseman laitteista, signaaliraportin vasta-asemalle jne. (Ks. myös Q-koodit.)
QSO, KusoRadioyhteys (Ks. myös Q-koodit.)
QTHAseman sijaintipaikka. (Ks. myös Q-koodit.)
RaporttiVasta-asemalle annettava kuuluvuusraportti, voi olla pelkkä signaalin voimakkuus tai RS-raportti
RFRadio Frequency, radiotaajuus — radiotaajuinen signaali
Rinki, RinkulaUseat asemat keskustelevat keskenään samalla kanavalla ja keskusteluvuoro vaihtuu vauhdissa asemalta toiselle.
Roskakori (antenni)Vector 4000 (koaksiaalinen J-tikku tyyppinen) vertikaali tukiasema-antenni jonka alaosa muistuttaa ”koria”.
RXRadiovastaanotin, vastaanotto
SelektiivisyysVastaanottimen kyky erottaa vastaanotettavalla taajuudella oleva hyötysignaali viereisellä kanavalla tai läheisellä taajuudella olevasta signaalista (ts. kyky estää lähikanavan läpikuuluminen).
SkippiSkip = hyppy, radioaallon yksi hyppy ionosfääristä. LA-harrastajat saattavat puhua skipistä tai skippikelistä, jolla tarkoitetaan radiokeliä. Ks. Keli
Squelssi, SquelchKohinasalpa, potikka LA-puhelimessa joka käännetään kohinan rajan yläpuolelle niin ettei kohinaa kuulu mutta mahdolliset lähettävät asemat vielä kuullaan. (Katso myös CB-, LA- ja PR27-puhelinten kytkimet)
SSBSingle Sideband, yhteisnimitys kalliimmista CB-puhelimista löytyville LSB ja USB lähetelajeille.
Staattinen sadeVesi-, lumi- tai räntäsade, jossa taivaalta putoavat hiukkaset ovat sähköisesti latautuneita.
Suuntaaja Johdin joka asetetaan syöttöelementin eteen jotta antenniin saadaan suuntaavuutta.
Esim. Yagi ja Quad -antenneissa voi olla yksi tai useampia suuntaajia.
Suunta-antenniSuunnattava antenni, jolla on vahvistusta johonkin tiettyyn suuntaan. Esim. Yagi, Quad.
SWRStanding Wave Ratio, seisovan aallon suhde. Mitataan erillisellä mittarilla antennia säädettäessä. Ks. SWR:n mittaus.
Syöttöelementti, säteilijä Antennijärjestelmän säteilevä elementti. Elementti johon antennin syöttökaapeli (ks. seuraava termi) kytketään.
Syöttöjohto, syöttökaapeliAntennin ja radion välissä oleva kaapeli (Ks. Koaksiaalikaapeli)
SyöttöpisteKohta antennia johon syöttölinja (yleensä koaksiaalikaapeli) kytketään. Antennin ilmoitettu korkeus maan tai meren pinnasta on korkeus syöttöpisteeseen asti.
Tangentti (PTT)LA-puhelimen mikrofonin lähetyskytkin.
TukiasemaLA-asema (yleensä kotona, mökillä tms.) jolla on kiinteä antenni ja useimmiten virta otetaan sähköverkosta erillisen muuntajan kautta. Käytössä voi mahdollisesti myös olla oikea tukiasema LA-laite joka ei tarvitse erillistä muuntajaa vaan siinä on muuntaja itsessään ja se voidaan suoraan kytkeä verkkovirtaan. Useimmiten kuitenkin käytössä on 12 voltilla toimiva autokone joka tarvitsee erillisen muuntajan väliin. (Ks. Mobileasema, Veneasema)
TXRadiolähetin, lähetys
UHF-liitinLA-puhelimissa käytetty antenniliitin. (uros=PL-259, naaras=SO-239)
VaakaVaakapolarisaatiossa oleva antenni (Ks. Polarisaatio)
Vaippa, MantteliKoaksiaalikaapelin ulkojohdin
Varttiaalto¼-aallonpituutta
VeneasemaLA-asema veneessä
VertikaaliYmpärisäteilevä pystyantenni (esim. ½-aallon antenni)
YläkanavatKanavat 23–40
YmpärisäteileväPystyantennit jotka eivät ole suunta-antenneja (esim. ¼-, ½-, ¾- ja ⅝-aallon antennit) ja joiden säteilykuvio on suunnilleen pyöreä.

Sanasto ei ole vielä kovinkaan kattava. Ehdotuksia sanastoon (joko pelkkä termi, tai termi selityksineen) voi lähettää palautelomakkeella tai kommentoimalla suoraan tälle sivulle.